BIM Modelleme Öneri
BimGen Ne Demek?
İsmimizin açılımı Building Information Modeling Generation anlamına gelmektedir. En iyi olduğumuz işten BIM’den ilham alarak bulduğumuz bir isimdir.
BIM Nedir?
Kısaca BIM, farklı mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görev üstlenenlerin ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu bir bilgi paylaşım sürecidir.
Biz Kimiz?
BIM konusunda uzman, 10 yıldır Türkiye’de ve Avrupa’da çeşitli projelere imza atmış. Alanlarında uzman mimarlar ve mühendislerden oluşan profesyonel bir BIM mühendislik ve inşaat alanında proje yönetim firmasıyız. BIM sistemi inşaat sektöründe Türkiye’de, Avrupa’da olduğu kadar talep görmese de amaçlarımızdan biri Türkiye’de inşaat sektörüne BIM sisteminin önemini ve avantajlarını göstermek ve BIM sistemini Türkiye’de de yaygınlaştırmak.
Ne Yapıyoruz?
Yaptığımız iş adımızdan da anlaşılacağı üzere BIM üzerinedir. BIM Uzmanlığı, BIM Danışmanlığı, BIM Eğitimi, BIM Modellemesi, HBIM Modellemesi, çakışma algılama hizmeti ve metraj hizmetlerimiz mevcuttur.
BIM Uzmanlığı, Yöneticiliği, Koordinatörü, Danışmanlığı Nedir?
BIM, inşaat ve yapı işletme sektöründe 3 boyutlu bir modelde bir tesisin yaşam döngüsü boyunca mühendisler, mimarlar, müteahhitler ve işverenler gibi paydaşların ihtiyaç duydukları tüm sayısal ve tasarımsal verilerin işlendiği ve bu paydaşlara ortak kullanım imkânı sağlayan çalışma sistemidir.
BIM ile ilgili eğitim veya sertifika almış eğitimli kişilere BIM uzmanı denir. Bunlar projelerde BIM Yöneticisi, bulundukları firmaların proje bazlı BIM Koordinatörü ya da girdikleri bir şirkette BIM standartlarını oluşturan BIM sorumlusu olabilirler. Örneğin; bir mimarlık, ofisinde o firmanın dijitalleşmesine ve yeni teknolojiye uyum sağlamasına yardımcı olup ofis içi standartları oluşturabilirler.
BIM yöneticiliği ise inşaat projelerinin dijital inşaat bilgisinin, proje yapım, tasarım ve kullanım aşamasında iken oluşturulmasını, yönetilmesini ve uygulanmasını sağlayan bu alanda görev alan kişilere denir. Bir projenin BIM aşamasının hangi araçlarla nasıl yönetileceği konusunda karar almak. Bu aldığı kararlar doğrultusunda da projenin iş akışı sürecinin desteklenmesi ve uygulanmasını sağlamak gibi görev tanımları vardır.
BIM koordinatörü ise bir firma içerisinde bulunan, BIM eğitimi almış ve bu konuda uzmanlaşmış kişiye denir. Kendi çalıştığı firma ile projenin BIM Yöneticisi arasında ilişki kuran insandır. Projenin BIM Yöneticisinin isteklerini, mal sahibinin teknik şartnamesinde yazan teknik detayları ve BIM uygulama planında yazan teknik konuları çalıştığı firmaya aktarır. Kendi ekibini eğitir, kendi şirketi içerisinde BIM Yöneticisi ancak proje içerisinde unvanı BIM Koordinatörüdür.
BIM Modellemeyi Kimler Yapabilir?
3 Boyutlu CAD programı kullanmasını bilen teknikerler veya mühendisler BIM modellemesi yapabilirler.
BIM Eğitimi Veriyor musunuz?
Evet kariyerini BIM alanında geliştirmek isteyenlere bu işi öğrenmek isteyen ilgili bölüm öğrencilerine, mezunlarına ya da bu sektörde çalışan veya çalışmayı düşünenlere BIM ile ilgili işinize yarayacak her türlü eğitimi veriyoruz.
BIM Modelleme Nedir?
Mevcut bir binanın veya yeni bir bina projesinin, BIM standartlarına uygun olarak, bilgisayar ortamında 3 boyutlu modellemesidir. Orijinal bilgisayar programından, IFC formatında export edilebilmelidir.
3 boyutlu oluşturulan modeller içerisinde, projelere ait mimari, elektrik-mekanik, statik ve diğer projelerle ilgili detaylar yer alır. Her disiplin kendi modelini yapar ve 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamında bu BIM modellerden proje ortaya çıkartılır.
Proje içerisine dahil paydaşların tek bir görsel üzerinden koordinasyonunu kolaylaştırır ve iletişimlerini rahatlatır. Revit ve Allplan gibi 3D modelleme yapabildiğimiz bilgisayar programları bizlere, oluşturulan 3D yapının içinde gezebilme ve farklı noktalardan kesitler ve detaylar almamızı sağlar. Proje ilerledikçe gelecek olan yeni proje verilerinin girilmesi ile yapım işinin sonlanmasına kadar proje güncellenip son haline getirilir.
BIM Modelleme Nasıl Avantajlar Sağlamaktadır?
Proje Yönetimi, maliyet yönetimi, zaman yönetimi, fiziksel inşaat öncesi BIM sistemi ile yapılardaki kusur ve hataların tespiti, nesne tabanlı sistem olmasında kaynaklı metraj hesaplamasına katkısı, görselleştirme, simülasyon ve analiz, sürdürülebilir, yüksek enerji performanslı yapılarım üretimi, yapının yaşam döngüsü verileri(CO2 emisyonu, maliyet, enerji tüketimi, zaman), hızlı, kaliteli ve efektif süreç, daha iyi üretim kalitesi, dokümantasyon ve müşteri hizmetleri, maliyet hesabında maksimum %3 oranda sapma, maliyet tahmini için harcanan zamanda %80’e kadar azalma ve proje sürelerinde %7’ye kadar azalma imkânı sağlar.