Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İrmik Helvası Tarifi

İrmik Helvası Tarifi

İrmik helvası tarifi, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından birisi olarak yerini almıştır. Bol tereyağıyla yapılan irmik helvası, oldukça lezzetli olup yapımı ise bir o kadar kolaydır. Özellikle sıcak tüketilmesi gereken irmik helvası, yumuşak dokusu ile de oldukça güzel bir kıvama sahiptir. En iyi yemek tarifleri için takip edin.

Helva severlerin gönlünü fetheden, az malzemeli kolay yapılabilen irmik helvası, bereketli miktarı ile de gönülleri fethetmiştir. Tatlı severlerin vazgeçilmezi haline gelmiş olan irmik helvası, aynı zamanda, geleneksel bir tatlımızdır. Dondurmanın yanında da servis edilir. Yedikçe yedirten bu efsane tarifin, doğru bir şekilde yapılabilmesi için malzemelerin kalitesi ve malzemelerin miktarı oldukça önemlidir. Tam ölçülü irmik helvası tarifi şu şekildedir:

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

Öncelikle, uygun bir tava içinde tereyağı eritilir. Ardından eriyen tereyağına irmik ilave edilir. Orta büyüklükteki bir ocağa alınarak, orta ateşte yaklaşık 3 dakika, sürekli karıştırarak kavrulur. 3 dakikanın sonunda ise ocağın altı kısılır ve irmik, kısık ateşte 3 dakika daha kavrulur. Bu kavurma aşamasında, irmiğin rengi koyulaşmış olmalıdır Krem renkli olan irmik, açık sütlü kahverengine dönüştükten sonra şeker eklenir ve 4 dakika daha şekerle kavrulur. Bu aşamada, irmiğin çok çabuk bir şekilde kararabilme riski olduğu için hızlı davranılmalıdır. Renginin, koyu kahve renginde olması yeterlidir. Toplamda 10 dakikalık bir kavurma işlemi gerçekleştikten sonra ocağın altı kısıktan orta ateşe getirilip, su eklenir. Bu aşamada suyun sıçrama ve yakma riski vardır. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Su, hızlı bir şekilde kaynamaya başladıktan sonra, ocak kısık ateşe tekrar getirilir ve tatlı, birkaç kez daha karıştırılır. Suyunu çekmeye başlayan irmik akışkan ve sulu bırakılıp, ocağın altı kapatılır. Dinlenmeye bırakılan tatlı, suyunu tamamen çektikten ve kıvamını aldıktan sonra servise hazır hale gelir. Afiyet olsun.

Notlar: İrmiklerin mümkün olduğu kadar iri taneli olması, lezzetini arttırmaktadır. Kavurma süresi, kullanılan ocağa ve irmiğin kalınlığına göre değişkenlik gösterebilir.

  • 4-6 Kişilik
  • 5 dakika Hazırlık
  • 10 dakika Pişirme
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.